המהפך הגיע למלזיה

(המשך לרשומה הקודמת על הבחירות במלזיה)

בשעה טובה ומוצלחת – מלזיה מצטרפת לרשימת המדינות בעולם שהשלטון בהן יכול להתחלף בהצבעה דמוקרטית. אפילו שמעיבה על ההישג העובדה שלכסא ראש הממשלה יחזור מהאתיר מוחמד, האנטישמי הקיצוני שחתום על הרבה מהדברים הגרועים ביותר בשלטון המלזי, עדיין מדובר בהישג ענק. עם כל חסרונותיה, מלזיה היא לא מדינה שנשלטת על־ידי איש אחד, וגם אם מהאתיר יהיה ראש הממשלה, המפלגה שלו היא רק חלק קטן מהקואליציה המנצחת. רוב מכריע מחברי הפרלמנט שנבחרו מטעם ברית התקווה הם אנשי PKR ו DAP, ועכשיו נראה אם הם יתגלו באמת כנאורים כמו שהם נראו מהאופוזיציה. החלוקה הסופית: מבין 122 מושבים של ברית התקווה, 47 הם של אנשי PKR, עוד 42 של אנשי DAP, רק 13 של המפלגה המאוחדת של מהאתיר, 11 של אמנה (מפלגה איסלאמית מתונה שפרשה מהמפלגה האיסלאמית המרכזית), 8 של וריסאן (מפלגה מקומית בסבאח), ועוד אחד עצמאי.

לא רק את הממשלה הפדרלית בחרו בבחירות האלה, וגם בזירת המדינות הפדרליות יש מהפכים. האופוזיציה שלטה כבר בשתיים – סלנגור העירונית והמשגשגת ופנאנג בעלת הרוב הסיני (עירוניים, משכילים וסינים הם קהל יעד טבעי של ברית התקווה). אבל עכשיו עוברות עוד ועוד מדינות לידי האופוזיציה, כולל כמה שאף אחד לא חלם עליהן: ג'והור, מלאכה, נגרי סמבילן, ואולי קדח עברו לידי האופוזיציה. המפלגה האיסלאמית ממשיכה לשלוט בכלאנתן ומנצחת גם בתרנגנו, מה שמשאיר למפלגת השלטון (היוצאת) רק את פרליס ופהאנג. בפראק וסבאח אף אחד לא השיג רוב, ונחכה ונראה מי יקים קואליציה.

והכי חשוב זה העיקרון. יש הבדל עצום בין מדינה שעדיין לא עברה חילופי שלטון דמוקרטיים לבין מדינה שכן. אם מלזיה מצטרפת למועדון המוצלח הזה, זה סימן טוב מאוד לעתיד.

מה זה אומר לגבי ישראל? בטווח הקצר לא הרבה. אין סיבה להניח שממשלת מהאתיר תהיה ידידותית יותר לישראל מממשלת נג'יב. אבל ככל שהאוכלוסייה המלזית תהפוך דמוקרטית, ליברלית, ומתוחכמת יותר, ככה יהיה יותר קשה להרשים אותם עם התלהמות מגוחכת נגד מדינה רחוקה שרובם בקושי שמעו עליה. גם השכנה אינדונזיה עברה מהפך חיובי לפני כמה שנים, ועדיין אין שיפור ביחסים עם ישראל, אבל התהליך ארוך־הטווח להערכתי מתקדם. אני מקווה מאוד שבממשלת ישראל יש מי שמתחיל לחפש דוברי מלאית כדי להכין את האסטרטגיה למה שיכול להיות אחת המהפכות הגדולות של יחסי החוץ הישראליים.

לתוצאות המלאות: ראו כאן.

14 מחשבות על “המהפך הגיע למלזיה

  1. !Ok La
    כיצד זה ישפיע על מחירי הדיור? יש לאחרונה נהירה גדולה מאד של אקספטס פנסיונרים למלזיה. חשש מפני הסינים,העולם יורד מהפסים ועוד. האם לדעתך כיצד לחשוב על השקעה לטווח ארוך שמה?

    אהבתי

    • אני מתמצא פחות בכלכלה ויותר בפוליטיקה, ומסיבות פוליטיות־עקרוניות אני לא הייתי משקיע במלזיה (גם לו הייתי יכול) כל עוד הם מחרימים את ישראל. אבל מנקודת מבט פוליטית – נראה לי שיש מקום לאופטימיות לטווח ארוך לגבי הכלכלה שם.

      ואני סקרן, מאיפה נוהרים פנסיונרים למלזיה? ואיפה במלזיה הם נוטים להשתקע?

      אהבתי

      • ואם הנושא באמת מסקרן אותך, במקרה שמעתי אמש שיחה על הנושא בעת שיחה עם אקספטס אנג'לו סקסים, על מעבר ל Penang, נזכרתי בתמיהה שלך ושאלתי והם אשרו שזה טרנד מקובל אצל אירופאים פנסיונרים. מסתבר שיש מקומות זולים שנוטים למשוך מערביים, ממש כמו שתאילנד מושכת פנסיונרים בעלי פנסיה קבועה או הכנסה בטוחה עם ויזות ארוכות טווח. שמעתי שבצאנג מאי יש 19 אלף אמריקאים. כנראה שמלזיה מאפשרת תנאים קלים לפנסיונרים ושביטוח הבריאות שלה טוב.

        אני אישית נמשך לטאיואן, הרבה הונג קונגים בורחים לשם לאחרונה. אווירה של סין של פעם והשפה "פשוטה" להם.
        יש אתר בשם
        http://www.quora.com

        אצלי בין נושאי העניין יש סין ואני מקבל שיחות משעשעות, אם תשים מאלסיה תתקל גם כן בשאלות ותשובות מהנות אולי לא מקצועיות אבל מפי מבקרים או תושבים.

        אהבתי

  2. מצאתי מאמר הדן בהשלכות המהפך הפוליטי במלזיה על יחסי החוץ של המדינה (ובעיקר הקשר שלה לסין ) ועל הכלכלה.

    משעשע, ובו זמנית גם עצוב, להיווכח שחברות עסקיות שבראשן בני משפחתו של ראש הממשלה הקודם – עולות בבורסה, ואילו חברות בראשות בני משפחתו של ראש הממשלה החדש – עולות בבורסה.

    נדמה לי שמשקיעי הבורסה רומזים לכך שהשלטון החדש לא באמת מתכוון להילחם בשחיתות של המשטר הקודם, אלא להחליף את חבורת מושחתים הישנה בחבורת מושחתים חדשה.

    ____________________________
    קטע מהמאמר:

    One big issue is the country's future relationship with China.

    The previous government led by Najib Razak took a decidedly pro-Beijing stance, and eagerly promoted infrastructure projects that are part of China's Belt and Road Initiative to connect China with Central Asia and Europe.

    Mahathir has said he is going to review infrastructure projects, a suggestion that has spooked investors. Shares of Gamuda, the nation's largest construction company, fell as much as 19% on Monday.

    "Najib had a pro-China policy, the regime change is uncertain for companies like those in the infrastructure sector related to China closely," said Masato Horie, senior economist of Mitsubishi UFJ Research and Consulting.

    AirAsia is another company whose shares were hammered following the loss of the ruling party. AirAsia chief Tony Fernandes previously bragged about his close ties to Najib, but that has become a liability. He had shown his support for the former leader, by posing with him on board an AirAsia plane and having a plane painted in the blue colors of Najib's coalition.

    On Sunday, he apologized for such antics. "I came under intense pressure, day by day … it was getting harder and harder to resist pressure from the prime minister [Najib]'s office," he said. Air Asia shares fell almost 13% at one point.

    Malaysia’s former Prime Minister Najib Razak prays before he attends the United Malays National Organisation 72th anniversary celebrations in Kuala Lumpur, Malaysia on May 11. © Reuters
    Malaysia's second largest bank CIMB Group Holdings also fell nearly 7%. The group's chairman is Nazir Razak, Najib's younger brother.

    By contrast, stocks that stand to benefit from the new government's expected policies flourished. They include Thriven Global, which is chaired by a son of Malaysia's new home minister, Muhyiddin Yassin. Thriven Global rose 120%.

    אהבתי

    • ליחסים עם סין בהחלט הייתה נוכחות בדיבורים שלפני הבחירות – האופוזיציה האשימה הרבה את נג'יב שהוא "מוכר את המדינה לסינים" (למרבה האירוניה זו גם ההאשמה שבאה בכיוון ההפוך, רק שבמקרה אחד "הסינים" הם ממשלת סין ובשני "הסינים" הם המיעוט הסיני במלזיה). וסביר להניח שהשלטון החדש יהיה ידידותי יותר למערב ביחס לקודם; גם החיבה של נג'יב לעמוד לצד ארדואן בתמיכה בכל מיני מטרות איסלאמיסטיות מרחבי העולם צפויה אולי להיעלם (לא כי מהאתיר נאור במיוחד, אלא כי קהל המצביעים החדש שלו עלול פחות להתחבר לזה).

      אהבתי

  3. אני מניח קמיליה שאם מניות ראש הממשלה הקודם היו עולות והחדש יורדות זה היה מעיד על כך שהשלטון החדש מתכוון להלחם בשחיתות? חחחחח

    אהבתי

  4. למיטב ידיעתי, במדינות דמוקרטיות מתוקנות – חברות שבראשן בני משפחה של ראש הממשלה הקודם (או של ראש הממשלה החדש) לא עולות או יורדות בחדות בבורסה בעקבות תוצאות הבחירות במדינה.
    לכאורה לפחות, במדינות לא מאוד מושחתות אמורה להיות הפרדה בין הפוליטיקה הממשלתית לבין ריווחיותן של חברות עסקיות, בהנחה שראשי הממשלה אינם נוקטים בפרוטקציוניזם עסקי בוטה לטובת חברות עסקיות של מקורביהם, ולרעת חברות עסקיות של מתנגדיהם.

    להערכתי ניתן ללמוד מהמאמר שצרפתי שהאופטימיות של שי שפירא בנוגע לכיוון אליו הולכת מלזיה [" … יש הבדל עצום בין מדינה שעדיין לא עברה חילופי שלטון דמוקרטיים לבין מדינה שכן. אם מלזיה מצטרפת למועדון המוצלח הזה, זה סימן טוב מאוד לעתיד … ככל שהאוכלוסייה המלזית תהפוך דמוקרטית, ליברלית, ומתוחכמת יותר …"] כנראה מקדימה את זמנה.

    אהבתי

    • היה פעם סרט שבו נאמר המשפט האלמותי, הכסף שייך לבוני, היא גנבה אותו פיר אנד סקוור.

      אני מניח שהרבה יותר ישר והוגן לדעת שמניות שקשורות לבני משפחה של מנהיגים יורדות מאשר במדינות מערביות שם זה נעשה מאחורי זכוכית אטומה.
      לפי מה שאני קורא אני לא בטוח שמלאזיה הולכת לכיוון ליברליות אלא לכיוון שמרנות , אבל מה זה ליברלית דמוקרטית? גם ישראל גם אמריקה הולכות לכיוון פאודאליזם, אנחנו מתחילים להיות דומים למאה ה 19 – 18 מכיוון של פערים בין עשירים לעניים, כוח שליטה של מיעוט. פעם היה צריך את העניים כדי ליצר ולשרת בצבא אבל בקרוב גם לא את זה.
      הרחובות בצרפת יוצאים מכיכרות וארוכים מאד כדי שאפשר במקרה של מהומות רחוב להעביר תותח עתיק שיירה מטען של "ענבים" כך קראו לזה, 30 קליעים שטסים למרחק ארוך ומנקים את הרחוב ממפגינים. גם בוושינגטון זה ככה.
      בקרוב מאד כשהקומודטיס ירדו ולא יהיה צריך את העניים לעבודה יהיה צריך לרצות אותם או לשלוח צבא רובוטים שידכא אותם.

      זה כמובן אם צבא הרובוטים עם ה AI לא יתפוס את השלטון ויחליט שהוא לא צריך לא את העניים ולא את העשירים. מי כבר מבין את הפרוגרמינג שמריץ אותם.
      לא הבטיח לנו שי שסוף סוף יכתוב קצת על אינטלגנציה מלאכותית? סתם תזרוק רעיונות בסגנון רועי צזנה אני בטוח שאתה נתקל בהם בחייי יום יום וזה שם הבלוג שלך

      Liked by 1 person

    • אמרתי שהמצב רחוק מלהיות מושלם ושמהאתיר הוא הכתם הגדול שמעיב על ההישג הזה. עדיין, מדובר בהישג. האופטימיות שלי היא לטווח ארוך.

      בכל מקרה, נראה לי שכבר עכשיו נראה שלא מדובר במעבר פשוט מאליטה מושחתת אחת לאחרת. לפחות מקריאת כלי תקשורת שמזוהים עם האופוזיציה (כזכור, ה PKR וה DAP – אלה שחתומים על רוב הניצחון), עושה רושם שאין להם שום עניין להחליף את השחיתות הישנה בשחיתות משלהם, והם עוקבים בעיניים מאוד פקוחות אחרי הנבחרים שלהם לוודא שהם מקיימים את ההבטחות הדמוקרטיות שלהם. מצד שני, אין ספק שיש על מה לפקח ושיש בין הנבחרים האלה כמה טיפוסים מפוקפקים.

      https://www.malaysiakini.com/columns/424710

      אהבתי

  5. לשי שפירא,

    מסקרן אותי לקרוא את דעתך על הקואליציה האיטלקית החדשה והשלכותיה על האיחוד האירופי.
    העיתונות העולמית מלאה בספקולציות לגבי הנושא. חלקן מבשרות (או מקוננות) על השפעת הקואליציה האיטלקית על ערעור האיחוד האירופי (בהתאם לעמדה הראשונית כלפי האיחוד ומדיניותו).

    אגב, חסר בבלוג טור של שמות הפוסטים הקודמים ו/או אפשרות לאתר פוסטים קודמים באמצעות מילות מפתח.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s