ואגנר באפריקה,חיזבאללה בדרום אמריקה, וכישלון הבדלנות

נתקלתי בכמה ניתוחים מעניינים (ראו לדוגמה כאן, או כאן) של הפעילות באפריקה של חברת "ואגנר", הארגון הצבאי הפרטי-בערך שמהווה חלק משמעותי מהצבא הרוסי באוקראינה ובמקומות אחרים. בשלב הזה סביר להניח שכל קורא חדשות כבר מכיר את ואגנר בתור אלה ששולחים את אנשיהם, כולל מגוייסים טריים מבתי הכלא ברוסיה, למתקפות (מוצלחות יותר או פחות) בשלל חזיתות באוקראינה, אבל לא הרבה מדברים על פעילותם בשאר העולם ומקורות המימון שלהם.

נראה שחלק משמעותי מהמודל הכלכלי של ואגנר הוא חוזים שהם חותמים עם שלל מדינות חלשות ומפוקפקות באפריקה, במסגרתם ואגנר עוזרים להם להילחם בכל מיני מורדים, איסלאמיסטים ואחרים, ובתמורה ואגנר זוכים לשלוט במשאבי הטבע שלהם. הדיווחים מדברים על שליטה משמעותית של ואגנר במכרות זהב, יהלומים, ומשאבים אחרים בהרבה מהמדינות האלה. כמה מהשמות הבולטים הם סודאן, מאלי, הרפובליקה המרכז אפריקנית, ובורקינה פאסו. בחלק מהמדינות האלה יש דיבורים על שליטה כמעט מוחלטת של ואגנר בכל מכרות הזהב במדינה.

זה מזכיר לי דיבורים דומים על חיזבאללה, ארגון שידוע בעיקר בהקשר הלבנוני וסביבתו, אבל כפי שכתבתי בעבר, יש להם מעורבות משמעותית באמריקה הלטינית, שם הם (כך אומרים) מרוויחים הון משוק הסמים בשיתוף פעולה עם ארגונים עברייניים ופוליטיים. האדם הממוצע יכול להסתכל על ארגונים כמו ואגנר וחיזבאללה ולחשוב שאולי אפשר "לייבש" אותם בסנקציות על רוסיה או על לבנון. אם הכלכלה הרוסית לא יכולה לייצר דברים, אין להם כסף למימון המלחמה שלהם, וגמרנו. אבל כאן רואים שזה לא כזה פשוט.

וזה מביא אותי לסוגיית הבדלנות. לימנים במערב יש אולי תדמית של נושאי נשק ניציים, אבל הם גם נוטים ללאומנות וסולדים מ"גלובליזם" לא רק ברמת האידיאולוגיה, אלא גם ברמה האישית. אני שומע שוב ושוב בחוגי ימין גישה של "העולם השלישי דפוק כי הוא דפוק, אנחנו צריכים להפסיק לבזבז עליו זמן וכסף ולהתעסק בעניינים שלנו. אם הם רוצים לנהל מדינות כושלות ולהרוג אחד את השני זאת הבעיה שלהם". אפשר אולי להבין את הגישה הזאת כתוצאה מובנת של הגלובליזם הדי־כושל שמגיע לעתים קרובות משמאל, עם שפיכת כסף רב על מדינות כושלות ברחבי העולם, אבל בדלנות לא יכולה להיות הפתרון. ואגנר וחיזבאללה מזכירים לנו את זה היטב.

פעם כתבתי פה על הספר מקמאפיה של מישה גלני, והוא רלוונטי מאוד לנושא הזה. מדינות כושלות ומושחתות ברחבי העולם, גם אם לכאורה אין להן כוח לפגוע באף אחד, הן בעיה של כולנו. הן הופכות להיות מקור הכנסה וכוח של ארגוני פשע וטרור שלא מתכוונים להסתפק בהן; הם מתכוונים להתפרנס מהן היטב כדי להתחזק ולתקוף אותנו. אני שומע שוב ושוב על השימוש של דיקטטורות מרחבי העולם בשלל מנגנוני פשע בתור מקורות הכנסה, ולהיפך – ארגוני פשע שמתפרנסים מהשתלטות על מדינות כושלות. וכשהדיקטטורות והמאפיות האלה מאיימות בהמשך על העולם החופשי, זו סכנה ממשית לכולנו.

אז מה עושים? אני בטח לא בא פה לנזוף בימין בשם איזושהי פנטזיה או"מניקית על "חיסול העוני" שיתקן את המדינות האלה. ייתכן מאוד שאין דרך עדינה לתקן אותן, וייתכן מאוד שלפחות בטווח הקצר אין דרך בכלל. אבל זו שיחה שצריך לקיים. זרם פוליטי שמתכוון להנהיג מדינה לא יכול להמשיך עם הפנטזיה של "אנחנו פה והם שם, הבעיות שלהם לא מעניינות אותנו". הכישלון האמריקאי באפגניסתאן (ועוד לפניו בוייטנאם ואחרים) אולי הוציא לאנשים את החשק ממעורבות בעולם השלישי, אבל לא בטוח שלנצח תהיה לנו הפריבילגיה לעשות רק מה שמתחשק לנו. כל דבר מסיוע כלכלי, דרך סנקציות, ועד מעורבות צבאית של ממש צריך להיות על השולחן (אגב, מעורבות צבאית אולי נשמע מגונה, אבל נאט"ו ובעיקר צרפת עושות את זה כמעט כל הזמן. כרגע יש המוני יחידות צבא נאט"ו פרוסות בכל מיני מדינות עולם שלישי). ולא חייבים להיות תלויים בממשלות – גם לאנשים פרטיים יש הרבה דרכים להשפיע על מדינות כאלה. מי שחושב שהוא יכול להילחם בואגנר באוקראינה אבל לא במאלי כנראה לא מבין מה זאת מלחמה.

כמובן, כל זה דורש מבט רציני ובוגר על מדינות העולם השלישי. רוב האנשים לא מתעניינים בזה, ומעדיפים סיסמאות על עוני וקולוניאליזם משמאל, או על תרבות דפוקה מימין. האמת היא שהמדינות הכושלות בעולם נוטות להיות סיפורים מורכבים מאוד, עם הרבה גורמים חיצוניים שלוחצים עליהן ומעודדים אותן להיכשל, כולל גורמים במערב (אם מתוך "כוונות טובות" של שולחי כספי סיוע שמגיעים לממשלות מושחתות או של קובעי מדיניות הגירה שמעודדים את יזמי המדינות האלה לעזוב, או מתוך תאוות בצע של חברות רב־לאומיות ששמחות לשליטה על משאבי הטבע של המדינות האלה). יכול מאוד להיות שחלק מהגורמים האלה ניתנים לפתרון גם בלי איזה מין קולוניאליזם מחודש. אבל צריך חשיבה אסטרטגית רצינית שמבינה שתיקון המדינות האלה הוא חלק בלתי נפרד ממלחמת ההישרדות של העולם החופשי. וכיום אין לזה הרבה תיאבון לא משמאל ולא מימין.

11 מחשבות על “ואגנר באפריקה,חיזבאללה בדרום אמריקה, וכישלון הבדלנות

  1. רשומה שמעוררת הרבה כיווני חשיבה.

    על פי המאמר המצ'ב של ההיסטוריון ויקטור דיויס הנסן – אחת מהבעיות העיקריות של הממשל הדמוקרטי בארה'ב (ושל המנהיגים המערביים של האיחוד האירופי) – עיסוק יתר באימפריאליזם תרבותי. חשוב להם יותר לקדם בעולם השלישי את דגלי הלהט'ב, ואת כל שאר ערכי הנאורות, מאשר להשפיע על מדינות אלו כלכלית ו/או צבאית. כמו גם אובדן הנטייה המסורתית לתמוך בבנות הברית של המערב ולהחליש את אויביו.

    אחת הדוגמאות שהביא: הפגיעה האמריקאית האנושה בהקמת צינור גז ישראל – קפריסין – יוון.

    אגב, רק לאחרונה צרפת של מקרון קיפלה את דגלי צבאה ונסוגה מהשטחים שבהם נהגה להחזיק באפריקה. היא אמנם התערבה צבאית באפריקה בתירוץ המפוקפק שהיא רק עוזרת למדינות הפוסט – אימפריאליסטיות שלה להתמודד עם כוחות מורדים ו/או איסלמיסטים קיצונים ומסוכנים. אך התקפלותה מפנה את המקום לכוחות גרועים בהרבה. כמו כוח ואגנר.

    וואקום שלתוכו חודרים בשמחה הסינים, הרוסים, האיראנים והמוני חברות הפשע הפסאודו – פרטיות שהקימו.

    https://pjmedia.com/victordavishanson/2023/05/04/the-new-ugly-americans-n1692523

    קטע מהכתבה:

    The Pentagon leadership of Defense Secretary Lloyd Austin and Joint Chiefs Chairman Mark Milley, along with Joe Biden, do not radiate competence.

    But they do exude woke pieties.

    While we offend Middle East oil exporters and Central Europeans, China allies with Russia and Iran. India and Turkey triangulate away from the United States. Sanctimonious hectoring while appearing weak is a bad combination.

    Two, these warped standards are incoherent. Is an abortion-on-demand, totalitarian China therefore an ally? How could we damn supposedly non-woke Saudi Arabia as we begged it to pump more of its non-green oil before the 2022 midterms?

    Some of our most loyal allies are in Eastern Europe — Poland, Hungary, the Czech Republic, and Romania. These countries have experienced traumatic histories on the front lines against Islamic Ottoman expansionism, czarist and Soviet aggression, and German Nazi bullying and invasion.

    They are democratic and pro-American. Yet they are now targeted by our woke imperialists because they remain steadfast as the most religious and traditional of our European allies.

    Yet these nations would be more likely to dispatch credible forces for NATO’s defense than many of our left-wing, woke, and militarily less capable Western European nations.

    Three, most of the 7.9 billion people in the world are not woke. They are aspiring to obtain a modicum of the luxury and affluence taken for granted in America

    Liked by 1 person

    • גילוי נאות: יש לי דעות קדומות קשות כלפי כוח הקרוי על שמו של מוסיקאי אנטישמי שהיה מאוד חביב על גרמנים נאצים. אך כנ'ל גם כלפי מדינה שקוראת רחובות וכיכרות על שם מנהיגים פרו נאצים שלחמו במלח'ע השניה בבריה'מ. בכל מקרה, היומרה של כוח ואגנר להילחם בדה – נאציפיקציה של אוקראינה נתפסת בעיני כאירוניה היסטורית מגוחכת למדי.

      ***

      קשה להתייחס לכוח ואגנר כאל צבא פרטי. צבא שלכאורה ממשלת רוסיה תמיד תצליח להתנער מאחריותה לכל הפשעים המחרידים שהוא מבצע.
      כאשר ממשלת רוסיה מדווחת שהיא מוכנה לשחרר אסירים מבתי הכלא שלה, ולתת להם חנינה על ריצוי יתרת העונש שלהם *אם* יתגייסו לכוח ואגנר – אמור להיות ברור לכל שואגנר אינה חברה *פרטית* אלא ממשלתית.

      במובן זה, ההסוואה של החברות שנמצאות בבעלותם של סינים – כחברות לגמרי פרטיות טובה יותר. כנ'ל ההסוואה של הזרוע הצבאית של החיזבאללה כחברה שלבנון ואיראן מסוגלות להתכחש לכל אחריות לפשעיהם.

      העובדה שלמדינות דיקטטוריות, כמו רוסיה וסין, אין בנמצא חברות לגמרי פרטיות – מעמידה בספק את כל יומרותיהם לקיום שוק חופשי. מכאן שעתידן הכלכלי תמיד יהיה נחות בעיני מהעתיד הכלכלי של מדינות דמוקרטיות. לו הייתי אמורה לספק תחזיות צמיחה כלכליות לטווח הרחוק.

      מודל ההפעלה הרוסי של כוח ואגנר – לוקה באלמנט נוסף. הלחימה הקשה באוקראינה אינה מתאימה לכוחות מיוחדים / למליציות חמושות. הם מותאמים יותר להטלת מורא על כוחות גרילה במדינות כושלות וחצי כושלות (כמו סוריה וסודן) מאשר להישחק במלחמה ממושכת עם צבא בעל אספקה בלתי נדלית של ציוד מערבי. נראה שהאבדות הכבדות של חיילי ואגנר באוקראינה – רק יועילו לשמח את המוני מתחריהם הסינים באפריקה.

      העובדה שכוח ואגנר אינו חלק לגמרי אינטגרלי מצבא רוסיה – כנראה תורמת למאבקי כוח ויוקרה בין היחידות. יתכן וזו אחת הסיבות העיקריות לתלונות מפקדם על אי קבלת תחמושת מספקת.

      מצד שני, נדמה לי שאשתכנע שמצבם מאוד חמור רק לאחר שיתפרסם שרוסיה מציעה חנינה גם לאסירות, בבתי הכלא לנשים, שיסכימו להתגייס לכוח ואגנר. כל עוד *רק גברים* נשלחים בהמוניהם למותם בקרבות – המצב של רוסיה כנראה עדין לא נואש. (אפליה מסורתית לטובת נשים שפוגעת בגברים – שאני מאוד אמביוולטית לגבי המשכה במאה ה 21).

      אהבתי

    • מסכים בגדול עם הנסן, רק חשוב להדגיש שאני לא חושב שהבעיה היא "אימפריאליזם תרבותי" בפני עצמו, אלא הערכים הספציפיים שהאמריקאים בוחרים להפיץ כיום בעולם. אני לא ממליץ להסתפק בהשפעה צבאית וכלכלית (אלא אם אין ברירה) וכן הייתי רוצה שהעולם החופשי ינצל את כוחו כדי לאלץ את מי שרוצה ברית איתו גם לאמץ קצת דמוקרטיה וזכויות אדם, בדיוק בגלל אפקט המקמאפיה שהזכרתי במאמר. הבעיה היא שכיום הם (לפעמים) לא באמת מקדמים דמוקרטיה וזכויות אדם אלא "ערכים" מוזרים שהומצאו בעשור האחרון ונראים פחות כמו ערכים ויותר כמו משהו בין כת דתית לבין נשק פוליטי במאבקים פנים-אמריקאים.

      Liked by 2 אנשים

    • ההתקפלות הצרפתית ממאלי, אגב, היא דוגמה מצויינת לצורך באותו "אימפריאליזם תרבותי" לכאורה. אם כל מה שהם עושים שם זה התערבות צבאית להגן על מדינה כושלת ומושחתת מפני איסלאמיסטים, אפשר להבין שאין לעם הצרפתי הרבה חשק לממן את זה ואפשר כבר באותה המידה לתת לואגנר לעשות את זה במקומם. מה שצריך זה אסטרטגיה להפיכת המקום הזה למדינה מתפקדת, ואת זה בינתיים אין לאף אחד.

      אהבתי

  2. הערה: המשפט "מי שחושב שהוא יכול להילחם בואגנר באוקראינה אבל לא במאלי כנראה לא מבין מה זאת מלחמה" נשמע די מגוחך כשאני קורא אותו שוב, בטח לאור העובדה שואגנר כרגע נשמעים בפרפורי גסיסה באוקראינה. ייתכן מאוד שיצליחו לנצח אותם שם. אבל זה היה יכול להיות הרבה יותר קל אם לא היכולת שלהם להשתלט על מדינות כושלות באפריקה.

    אהבתי

  3. לשי שפירא,

    בנוגע לאימפריאליזם תרבותי,
    לתפיסתי הבעייה *העיקרית* היא פחות בבחירת הערכים אותם מנסים לקדם אלא בסדרי העדיפויות.
    האם ארה'ב אמורה להתנער ממדיניותה הקודמת של שמירת הסדר העולמי? כולל ממדיניות ההגנה על סעודיה והמפרציות (ושאר בעלות הברית של המערב) מפני החוטים ( שנתמכים ע'י איראן. כלומר מפני מדינה שתופסת את ארה'ב כ"שטן הגדול") רק בגלל החיבה של הסעודים לקצץ את אברי גופו של עיתונאי איסלמיסטי על אדמת טורקיה?

    מודה שאיני מתייחסת בשיוויון נפש דומה לעובדה שבפקיסטן ושכנותיה מתן השכלה לבנות אינה מובנת מעליה. שבנות עלולות להרצח רק כיון שאביהן הסכים שלא ישארו אנלפבתיות. זהו ערך שהייתי שמחה שהמערב יכפה בכל עוצמתו.
    אך ברור לי שסל ענקי של ערכים פרוגרסיבים, כדוגמת זכותו של ילד בן 5 להחליט על תהליך בלתי הפיך, עם תוצאות לואי מחרידות, בכדי לשנות את מינו – יבואו על חשבון קידום אינטרסים צבאיים וכלכליים של המערב.
    מי שמנסה להניף מאה דגלים בבת אחת – לא יצליח לחמוק מסדרי עדיפויות מאוד תמוהים. כמו סלחנות יתר כלפי ונצואלה ואיראן ונוקשות יתר כלפי סעודיה.

    Liked by 1 person

  4. סרטון שהדבקתי בעבר בבלוג של י.ד.
    ובעיני שווה האזנה.
    בהחלט ניתן להאזין לו במהירות מואצת.

    הטענה שישראל כושלת מלהתנהג כמעצמה אזורית – עצובה אך נכונה.
    במהלך ההאזנה לסרטון ניתן להרהר שעל אחת כמה וכמה עצובה ונכונה הטענה שארה'ב כושלת מלהתנהג כמעצמת על עולמית. על פי חוק טבע ידוע – כל וואקום דינו להתמלא. פעמים רבות ע'י כוחות גרועים יותר מהמצב הקודם

    אהבתי

  5. מתקשר עקיפות לנושא.

    קיימות מדינות עולם שלישי ש*אולי* מסוגלות להגן על עצמן מהשתלטות ארגוני פשע בינ'ל.

    מה שמזכיר לי אסוציאטיבית את ההשלכות הקשות, לטווח רחוק, של *מאה שנות ההשפלה* שבריטניה (ומעצמות אימפריאליסטיות אחרות) כפו על סין. מאה שנפתחה בשתי מלחמות אופיום, שאפשרו יד חופשית לסוחרי האופיום המערביים בשטחי סין.
    סין מנציחה חוויה היסטורית טראומטית זאת (עבורה) בנאומי מנהיגיה, במוזיאון המוקדש לנושא ובתוכניות הלימוד בבתי הספר. (אולי בדומה להנצחת השואה בישראל?).
    מה שיכול להוכיח שקשה להעריך את ההשלכות לטווח ארוך של השתלטות ארגונים כדוגמת ואגנר על כל מיני מדינות אפריקאיות (ושל החיזבאללה על מדינות בדרום אמריקה).

    בכל מקרה, הנסיון הסיני מוכיח שההנחיה "מה ששנוא עליך – על תעשה לחברך" אינה עובדת במציאות. סין לא נמנעת מלהעביר מדינות חלשות ממנה – מאה שנות השפלה.

    ####################################

    הועתק מרוטר:
    1. דיווח: חיל האוויר הירדני תקף הלילה מפעל לייצור סמים בפיקוח חיזבאללה ושות' בפרבר המערבי של דרעא בדרום סוריה

    2. אמירה מפתיעה: ירדן מאיימת לפתוח במבצע צבאי נגד סוריה

    שר החוץ הירדני איימן א-ספדי איים כי ארצו תפתח במבצע צבאי נגד ממשלת אסד אם לא תעמוד בהתחייבויותיה לעצור את זרימת הסמים לעבר מדינות האזור ובפרט לירדן.
    בראיון לערוץ האמריקאי CNN אמר א-ספדי כי "אנשים רבים סבלו מהשלכות המשבר הסורי, כולל ירדן, והם יהיו להוטים לעשות כל מה שצריך כדי להפחית כל איום על ביטחונה של ירדן."

    באיום ברור על ממשלת אסד אמר א-ספדי: "איננו מתייחסים בקלות לאיום של סחר בסמים. אם לא נהיה עדים לצעדים יעילים לצמצום האיום הזה, נעשה את מה שצריך כדי להתמודד איתו, כולל צבאי. כולל פעולה בתוך סוריה כדי לחסל את האיום המאוד חמור הזה."

    אהבתי

  6. לשי,
    אולי יעניין אותך,
    .באחד הפוסטים בעבר (איני זוכרת איזה) דנו בספרות ילדים עברית.
    טענת שהרשימה שהבאתי מורכבת בעיקר מספרות ילדים ישנה, שזכורה לך עוד מילדותך. כנראה כרמז לקיפאון וסטגנציה בתרבות העברית (להבדיל מההולנדית).

    https://www.bbc.com/culture/article/20230522-the-100-greatest-childrens-books-of-all-time?xtor=ES-213-%5BBBC%20Features%20Newsletter%5D-2023May26-%5Bbbcfeatures_greatestbook_culture%5D

    מצ'ב חלק מרשימה של הBBC : מיהם מאה ספרי הילדים הטובים ביותר.
    מיעוט לא מבוטל מהספרים ברשימתם נכתבו לפני יותר מחמישים שנה. חלקם אפילו לפני יותר ממאה שנים.
    מה שיכול לרמוז על חשיבות יצירות קלאסיות בז'אנר של ספרות ילדים. לאו דווקא על קיפאון וסטגנציה *גם* בתרבות הבריטית.

    celebration of writing, creativity and the books that have truly shaped us all.

    1 Where the Wild Things Are (Maurice Sendak, 1963)
    2 Alice's Adventures in Wonderland (Lewis Carroll, 1865)
    3 Pippi Longstocking (Astrid Lindgren, 1945)
    4 The Little Prince (Antoine de Saint-Exupéry, 1943)
    5 The Hobbit (JRR Tolkien, 1937)
    6 Northern Lights (Philip Pullman, 1995)
    7 The Lion, the Witch and the Wardrobe (CS Lewis, 1950)
    8 Winnie-the-Pooh (AA Milne and EH Shepard, 1926)
    9 Charlotte's Web (EB White and Garth Williams, 1952)
    10 Matilda (Roald Dahl and Quentin Blake, 1988)
    11 Anne of Green Gables (LM Montgomery, 1908)
    12 Fairy Tales (Hans Christian Andersen, 1827)
    13 Harry Potter and the Philosopher's Stone (JK Rowling, 1997)
    14 The Very Hungry Caterpillar (Eric Carle, 1969)
    15 The Dark is Rising (Susan Cooper, 1973)
    16 The Arrival (Shaun Tan, 2006)
    17 Little Women (Louisa May Alcott, 1868)
    18 Charlie and the Chocolate Factory (Roald Dahl, 1964)
    19 Heidi (Johanna Spyri, 1880)
    20 Goodnight Moon (Margaret Wise Brown and Clement Hurd, 1947)
    21 The Adventures of Pinocchio (Carlo Collodi, 1883)
    22 A Wizard of Earthsea (Ursula K Le Guin, 1968)
    23 Moominland Midwinter (Tove Jansson, 1957)
    24 I Want My Hat Back (Jon Klassen, 2011)
    25 The Secret Garden (Frances Hodgson Burnett, 1911)
    26 Duck, Death and the Tulip (Wolf Erlbruch, 2007)
    27 The Brothers Lionheart (Astrid Lindgren, 1973)
    28 Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (JK Rowling, 1999)
    29 Brown Girl Dreaming (Jacqueline Woodson, 2014)
    30 The Three Robbers (Tomi Ungerer,

    Liked by 1 person

    • יש הבדל גדול בין לשאול "מה ספרי הילדים האהובים עליך / על ילדיך" לבין לקחת "מומחי ספרים" (מה זה אומר בכלל?) ולשאול אותם מה ספרי הילדים הטובים ביותר בהיסטוריה. במקרה השני אני אצפה להטייה משמעותית לספרים ישנים ובצדק. אבל ממילא, אני מזכיר שגם ברשומה ההיא שלי הבהרתי שאין לי שום התנגדות לסיפורים ישנים (למעשה כל הרשומה הייתה מוקדשת לצורך בסיפורים "ישנים" יותר בתרבות הישראלית), כל עוד מספרים אותם גם (לא רק) בשיטות מעודכנות. אם תסתכלי על הספרים בני החמישים או המאה מהרשימה הזאת, כמה אנשים את מכירה שמכירים אותם (במקור) מקריאת הספר המקורי ממש וכמה מסרטים או תוצרי תרבות אחרים שמבוססים עליהם?

      אבל אני מודה, יכול להיות שחלק מהתלונה שלי על ה"קיפאון" שמשאיר בצמרת את מיץ פטל וכו' היה מבוסס לא באמת על הקיפאון ויותר על האיכות הירודה בעיני של הסיפורים האלה. אם זה לא היה מיץ פטל ואליעזר והגזר אלא אליס בארץ הפלאות והקוסם מארץ עוץ, אולי זה היה פחות מפריע לי. ושווה לציין שהרשימה שהבאת לא עוסקת ב"תרבות בריטית" אלא בספרים מרחבי העולם (כנראה עם הטייה בריטית אבל ממש לא מוגבל לספרים בריטיים), ואין שם אף נציג יחיד מישראל. מה שקצת מחזק את טענתי מהרשומה ההיא שהתוכן הישראלי לא מרשים במיוחד בקנה מידה בינלאומי.

      (כמובן, קשה להשוות בין תוכן לפעוטות כמו מיץ פטל לבין תוכן לגילאים מבוגרים יותר כמו הקוסם מארץ עוץ (שלא לדבר על שר הטבעות שאיכשהו נכנס לרשימה הזאת), אבל הרשימה שהבאת לא כוללת, למיטב ידיעתי, ספרים לפעוטות ממש)

      Liked by 1 person

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s